De natuur als spiegel

Het innerlijke landschap

Inleiding

Deze tuin

 

Beschrijving van het tuinlichaam

De taotuin in Drouwen ligt op de Hondsrug in Drenthe. De tuin heeft een omvang van ongeveer 1800 m en is aangelegd in 2003.

De ontwerper, Hans van Asseldonk, heeft met behulp van tulpen- en narcissenbollen onderdelen en energiebanen van een menselijk lichaam in de tuin aangebracht. Hij werd hiertoe geïnspireerd door de taoïstische natuurvisie, waarin het landschap wordt ervaren als het eigen lichaam of het lichaam als een landschap. Deze verbeelding wordt uitgedrukt in een oude taoïstische figuur, die het menselijk lichaam als een embryo weergeeft, met daarin landschappelijke elementen, als bergen, rivier, moerbeibosje, gebouwen, en ook mensen. De figuur heet 'het innerlijke landschap', zoals in de kleurenafbeelding hieronder weergegeven. De zwartwit-afbeelding laat zien hoe dit 'innerlijke landschap' is vertaald in de plattegrond van de taotuin.

In de tuin kun je de volgende elementen van het 'innerlijke landschap' vinden:

bovenin:
de parel en de pagode, de zon en de maan;

van boven naar beneden:
twee meridianen, o.a. door de wervelkolom;

de organen:
longen, hart, lever, milt en nieren. In de longen huist het 'innerlijke kind' oftewel De Waarachtige Mens, die muntstukken aaneenrijgt, in de vorm van het sterrenbeeld Grote Beer, in de tuin weergegeven met zeven buxusplanten;

het groentegedeelte kan als spijsverteringskanaal worden opgevat;

het rode 'cinnaberveld' is het gebied van de voortplantingsorganen.